Rugbrød bagt på surdej

Rugbrød bagt på surdej

september 19, 2017 2 Af frufrilda

Nå, men det var hende der overskudsmor.dk vi kom fra. Jeg kan rigtig godt lide at lave vores mad fra bunden, så vidt det er muligt. Deriblandt rugbrød bagt på surdej. Jeg koger f.eks. også bouillon selv, men mere om det i et andet indlæg. Jeg bager rugbrød fordi, jeg godt kan lide at vide, hvad der er i mit brød og så mætter det meget mere, end det man køber.

Rugbrødsbagning kan måske lyde lidt omstændigt, men det er faktisk ikke. Hvis du planlægger lidt, tager det ingen tid og du har friskbagt brød lige til at smide i fryseren.

Jeg elsker min surdej (ja – det kan man faktisk godt). Den har levet i virkelig lang tid og jeg kæler ofte for den. Der er noget særligt over, at have haft en surdej i lang tid og der er nærmest gået konkurrence i, hvor længe jeg kan bevare den.

Allerførst kan du jo starte med at handle på Nemlig.com, så er du jo fri for at bruge tid på at handle og bruge penge på impulskøb.

Opskriften er til 2 rugbrød. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvor jeg har opskriften fra, men jeg har vist også lavet ret meget om i den efterhånden, som jeg har brugt den (virkelig) mange gange.Rugbrød med surdej

Sådan gør du:

Dag 1:

950 ml lunkent vand
En klump surdej
300 gr hvedemel
125 gr havregryn
500 gr rugmel

Ingredienserne blandes sammen og stilles på køkkenbordet f.eks. i en gryde med låg, til næste dag.

Dag 2:

200 ml vand
125 solsikkekerner
125 gr hørfrø
3 spsk salt
425 gr rugkerner

Blandes i portionen fra igår og fordeles i 2 forme - HUSK nu at tage surdej fra til næste gang. Dejen skal være ret våd i det. Så bliver brødene bedst. 

Brødene hæver i 4 timer, pensles med en god olivenolie og bages ved 160 grader i 2 timer.

rugbrød med surdej

rugbrød med surdej

rugbrød med surdej

Surdej

Det der tager længst tid,  er at vaske op. Resten er nemt og hurtigt. Hvis du mangler en surdej, kan du jo spørge, om du kender nogen der har én, eller kan du kigge på Bagvrk og se, hvordan du laver din egen.

God fornøjelse:)

Følg mig gerne på InstagramFacebook, Pinterest eller Bloglovin.