Vil du gerne igang med at sy..?

Vil du gerne igang med at sy..?

februar 13, 2018 0 Af frufrilda

…så har jeg i dette indlæg en masse tips og tricks til, hvordan du kan komme igang med at sy. Det behøver nemlig ikke at være så svært. Kunsten er, at lære det ordentligt fra starten.

Professorinde Ella Lund

I disse dage har jeg takeover på Fynske Influencers intstagram og i den forbindelse, har jeg haft fat i min flotte kuffert med Proffesorinde Ella Lunds store sykursus. Det er jo en gammel sag fra 50´erne og jeg har bl.a. syet denne og denne. Men der gik noget tid, før jeg havde syfærdigheder nok til at sy en kjole med så mange finurligheder og detaljer.

igang med at sy

Min syrejse

Min syrejse startede for ca 5 år siden. Jørgen og jeg var på ferie i Spanien og jeg fik den tanke, at jeg gerne ville lære at sy jerseykjoler. Jeg har en veninde, der er rigtig dygtig til at sy og jeg tænkte, at det vel ikke kunne være så svært? Hjemme igen, meldte jeg mig til sykursus. Det var slet ikke mig. Jeg har brug for at se tingene først og så udføre dem bagefter og det var der ikke rigtig mulighed for. Så jeg søgte på nettet og fandt et online sykursus for begyndere hos Skabelyst. Det blev min indgang til at lære at sy. Her lærte jeg alle de gode teknikker, som jeg ikke ville have haft en jordisk chance for at kende til, hvis det ikke havde været for onlinekurset. For mig var det helt perfekt, fordi jeg bedst kan lide at sidde og pusle med det i ro og fred.

Da jeg så besluttede mig for at sy 50´erkjoler, skulle det vise sig, at jeg var helt på røven. Størrelserne passede overhovedet ikke og jeg vidste intet om mønsterkonstruktion. Der var detaljer på mønsterarkene, som jeg ikke anede, hvad jeg skulle stille op med og i det hele taget, blev jeg bare pisse sur over, at jeg ikke kunne finde ud af det. Så jeg meldte mig til et weekendkursus hos Signe fra Skaberlyst. Og gudskelov for det. Ellers tror jeg, at jeg var stoppet med at sy. Dér knækkede jeg koden på de svære mønstre og det var alle pengene værd!

igang med at sy

Vil du gerne igang med at sy?

Så har jeg samlet lidt gode råd, jeg gerne selv ville have vidst, da jeg begyndte.

  1. Med mindre du kender en lille smule til syning, så kan jeg virkelig anbefale dig at alliere dig med nogen, der gør. Når du køber stof og mønster for første gang, kan det være rart at vide, at du skal vaske stoffet inden du klipper i det, fordi det kan krympe lidt i vask. Derudover er det en god ide at tegne mønsteret over på mønsterpapir, istedet for at klippe i selve mønsterarket.
  2. Køb din symaskine i DBA eller lign. Du behøver ikke give en formue, for måske det alligevel ikke var dig, det med syning, og så er det rart at det ikke har kostet dig alverden. Du behøver slet ikke en overlocker til en start. Du kan sagtens nøjes med en symaskine, indtil du har fået lært de grundlæggende syfærdigheder.
  3. Lad være med at købe stof, der er alt for levende. F.eks. viscose. Det er skide svært at styre og du ender bare med at smide hele lortet ud. Måske. Hvis du er ligesom mig. Almindelig jerseystof eller fast bomuldsstof er fint til en start.
  4. Vælg et mønster uden for mange udfordringer. Du risikerer, at det bliver for svært for dig og du går i stå. Man kan selvfølgelig youtube sig til meget, men nogle gange sidder man med detaljer, som man simpelthen ikke, kan se sig ud af.
  5. Og når du så alligevel har gjort ovenstående, så meld dig på et kursus. Det behøver måske bare være et weekendkursus, hvor du lige kan få hjælp til at komme videre. Og så er det hyggeligt at møde andre syentusiaster.
  6. Lær at konstruere et mønster, der sidder perfekt på dig. Der er en del, der udbyder kurser i mønsterkonstruktion og det er altså godt givet ud. For ofte vil du opleve, at de mønstre du køber ikke passer dig. Som i slet ikke.
  7. Bare kom igang. Men start med nogle lette projekter, så du får succes!

At lære hele tiden

Jeg lærer stadig hele tiden. F.eks. er jeg pisse træt af at sy lynlås i, så nu skal jeg igang med tre nederdele med lynlås. Jeg vil gerne blive så god, så det meste af min garderobe består af tøj, jeg selv har syet. Og når jeg næste gang går i stå, vil jeg igen på sykursus.

God fornøjelse på din syrejse.

Følg mig gerne på InstagramFacebook, Pinterest eller Bloglovin.