Syvejledning: Sådan laver du en jerseykjole med en halv sol

Syvejledning: Sådan laver du en jerseykjole med en halv sol

juli 29, 2018 5 Af frufrilda

Indlægget indeholder reklamelinks markeret med *. 

Efter at have syet denne jerseykjole med halv sol, kom der så mange kommentarer både her og på Facebook, at jeg besluttede mig for at lave en syvejledning til dig, der gerne vil lave en kjole magen til.

Kjolen er enkel og inden du går igang, skal du sørge for at have et grundmønster. Et grundmønster er et mønster, der passer dig og dine mål. Det behøver ikke være et mønster, du har fået lavet helt særligt til dig – det kan også være et købemønster, du har tilrettet – f.eks. basis kjole-mønster fra Ma-Git Design*. Det vigtigste er, at det passer præcis dine mål.

Dernæst skal du have noget strækstof. Jeg kan godt lide at sy i viscosejersey, fordi stoffet falder tungt og det synes jeg passer godt til denne kjole. Viscose kan være lidt svært at styre, hvis du er helt nybegynder, men hvis du har mod på at kaste dig ud i det, synes jeg den slags stof passer rigtig godt. Du kan også godt vælge almindelig jersey – så bliver underdelen lidt mere “struttende”. Jeg er en str. S og har brugt ca. 2,5 m stof.

Lad os komme til sagen! Jeg håber min syvejledning kan hjælpe dig – ellers er du altid velkommen til at skrive en kommentar her på siden. God fornøjelse!

Syvejledning

Overdelen

Mål dig fra skulder til talje – det er længden på din overdel. Mål din talje – det er virkelig vigtigt at taljemålet er nøjagtigt! Mål ærmerne i den længde du gerne vil have dem – mine ærmer er 25 cm + 2 cm ribkant. Tegn nu mønsterdelene efter dine egne mål og klip ud i stoffet. Sy de to overdele sammen ret mod ret.

syvejledning jerseykjole

Inden du syr ærmerne på, så prøv den! Det er nemmere at rette til nu, end når du syer både ærmer og underdel på.

syvejledning jerseykjoleHerefter syr du armene sammen og syr dem i overden.

Husk herefter at overlocke halskanten. Hvis du vil lave en ribkant til ærmerne, behøver du ikke overlocke dem. Hvis du derimod vil lave en anden afslutning på ærmerne, kan det være en god idé at overlocke kanterne dér også. Man overlocker eller zigzager kanterne for, at de ikke skal trevle op.

Jeg lavede ribkanterne på ærmerne 10% mindre end selve ærmet. Jeg presser dem på midten, lægger hver især ret mod ret og overlocker dem sammen, så de bliver til en ring.

syvejledning jerseykjole

Ribkanterne

syvejledning jerseykjole

Sæt ribkanterne fast med knappenåle som vist på billedet og sy kanten – herefter kan du bukke kanten ned, så den bliver pæn. Du kan se det mere tydeligt i denne syvejledning.

Underdelen

Nu skal du have taget mål til underdelen. Jeg startede med at se, om Professorinde Ella Lund havde nogle gode råd – i 50´erne var de nemlig helt pjattet med vidde i skørtet. Jeg brugte denne tegning at gå ud fra:

syvejledning jerseykjole

Professorindens bud på en halv sol – eller rundskåren nederdel, som hun kalder det

Nu vil jeg ikke gå i detaljer med denne, for bagefter fandt jeg ud af, at Signe fra Skaberlyst har lavet denne glimrende vejledning. Den tænker jeg klart, du skal bruge – for den er nemmere en Professorindens! Når du har regnet mønsteret ud på din underdel ud fra dit taljemål, få du lavet nogenlunde sådan et mønster:

syvejledning jerseykjole

Mit mønsterpapir var ikke bredt nok, så jeg måtte lægge noget til

For at være sikker på at alle linjer er lige, kan du lægge mønsteret på underdelen dobbelt og justere, hvis du ikke helt har ramt det helt symmetrisk. Jeg tegnede den nederste kant i frihånd – også den øverste, for den sags skyld.

syvejledning jerseykjole

Læg mønsteret dobbelt, så du er sikker på det er symmetrisk

Klip to underdele og sy dem sammen ret mod ret. Overlock eller zigzag den nederste kant. Jeg overlocker ikke taljekanten, da jeg jo syr dem sammen med overdelen med overlocker.

syvejledning jerseykjole

Underdelen med overlocket kant

Nu er du klar til at sy over – og underdel sammen. Og nu er det vigtigt, at du har været meget præcis med at måle taljemålet, så over – og underdel passer sammen. Læg dem ret mod ret sådan her med nederdelen indeni overdelen og overlock:

syvejledning jerseykjole

Kanterne

Den nederste kant på skørtet har jeg syet op med 2 cm med dobbelttråd. Så er jeg sikker på, kanten ikke drejer om på retsiden.

syvejledning jerseykjole

Halsen valgte jeg at sy en belægning i. Jeg tænker at lave en lille syvejledning til, hvordan du laver en halsbelægning, når jeg syer min næste kjole. Hvis du vil have det?

syvejledning jerseykjole

Halsbelægning

Ærmerne er som sagt med ribkant.

Og så får du en kjole der ser nogenlunde sådan ud:

syvejledning jerseykjole

syvejledning jerseykjole

syvejledning jerseykjole

Stoffet er i øvrigt fra Krestoffer. Skulle du nu kaste dig ud i projektet, ville jeg elske at du delte det færdige reultat med mig! Rigtig god fornøjelse og husk at du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev lige her.

Følg mig gerne på InstagramFacebook, Pinterest eller Bloglovin.